Please note this website is intended for Ukraine, in order to ensure compliance with local legal requirements we need to redirect you to the country you are located in.

Груд 30, 2024

Як виготовляють стіки для IQOS: від вирощування тютюну до магазину

Системи нагрівання тютюну IQOS працюють з різними технологіями нагрівання, саме тому для кожної є спеціально створений бренд стіків (а для IQOS ILUMA навіть два!):

  • TEREA та DELIA для IQOS ILUMA,
  • HEETS для IQOS ORIGINALS (також сумісні з lil SOLID),
  • Fiit для lil SOLID Es (також сумісні з IQOS),
  • BLENDS для BONDS.

Відповідно, стіки для різних девайсів відрізняються між собою будовою та складом і виготовляються дещо по-різному. Більше про відмінність між стіками TEREA, DELIA, HEETS, Fiit і BLENDS.

Як виготовляють стіки TEREA, DELIA, HEETS, Fiit і BLENDS

1. Збираємо тютюн

Ми використовуємо тютюн, зібраний у різних куточках світу, як на великих тютюнових плантаціях, так і у невеличких фермерських господарствах. Тютюн походить з Південної Америки, але зараз вирощується більше ніж у 30 країнах світу — від Бразилії до Греції, від Туреччини до Китаю. У 2024 році до топ-10 країн, де було вирощено найбільше в світі тютюну увійшли Китай, Індія, Бразилія, Зімбабве, Індонезія, Замбія, США, Бангладеш, Танзанія та Мозамбік. 

Найпоширенішими є 3 сорти тютюну: Берлей, Вірджинія та Орієнтал, кожен з яких має свій характерний аромат, колір і смак. Вірджинія дає м’який і солодкий смак, Берлі – навпаки, з виразним і насиченим тютюновим ароматом і найбільшим вмістом нікотину, а Орієнтал – легкий і з кислинкою. Їх змішують у різних пропорціях, щоб отримати потрібні смак та міцність.

2. Сушимо тютюн

Свіже тютюнове листя відправляється на сушку – у спеціальних сушильних шафах з обдувом теплим повітрям, або у сушильних амбарах, де тютюнове листя розвішують та залишають на кілька тижнів, або навіть на сонці. Різні типи сушки дозволяють підкреслити і посилити, або навпаки послабити певні смакові характеристики тютюну. Наприклад, тютюн, що повільно сушився у приміщенні з хорошою вентиляцією або взагалі на свіжому повітрі під сонячним промінням, зберігає більший вміст нікотину та має менш солодкий смак. А тютюн, який прогрівали у сушильній шафі, навпаки, зберігає більше цукру та солодший смак, проте менше нікотину. 

3. Сортуємо тютюн

Висушений тютюн ретельно сортують. Спочатку відбраковують погано просушене чи пошкоджене листя. Потім серед листя належної якості відбирають найкраще – з достатньою площею та товщиною листової пластини, якісною листковою м’якоттю, тощо. Лише 13% від усього врожаю відповідають високим вимогам якості для виробництва стіків під IQOS. Більше того для виготовлення стіків використовують тільки листкову м’якоть, без стебел та прожилок. Стебла, а також тютюн стандартної якості буде використаний у виробництві інших тютюнових продуктів – сигарет, сигарил, снюсу, кальянного тютюну та інших. Відсортований тютюн очищають від піску, пилу, часточок ґрунту.

4. Змішуємо тютюн

Висушене і відсортоване тютюнове листя відправляється на профільні фабрики та заводи. Наприклад, стіки для наших систем нагрівання тютюну виробляються на фабриках у 10 країнах світу. Більшість стіків TEREA, HEETS і Fiit, що продаються в Україні, виготовлені в Італії, а стіки BLENDS – у Польщі. 

Тут створюються тютюнові суміші (професійний термін – тютюнові мішка, tobacco blend). За допомогою лабораторного обладнання тютюн аналізують на вміст вологи, цукру, тощо. Після чого ретельно вимірюють пропорції змішування не тільки різних сортів тютюну, а тютюну, що походить з різних країн і років врожаю. Так, із тютюном – як з вином. Рік врожаю і країна походження впливають на аромат. Адже погода, кількість сонячних днів, вологість та тип грунту прямо впливають на смакові характеристики і міцність тютюну.

5. Ферментуємо тютюн

Висушене тютюнове листя знову зволожують, прогрівають і ферментують. Під час з ферментації з тютюну видаляється надлишок нікотину та аміаку. ПІсля цього тютюн обробляють за допомогою спеціальних “соусів” – добавок, що пом’якшують смак, підсолоджують і зменшують природну тютюнову гіркоту, а також виконують роль консерванта, щоб тютюн краще зберігався і не пересихав.

6. Обробляємо, нарізаємо та зволожуємо тютюн, додаємо смакові ароматизатори

При виробництві сигарет тютюнове листя просто дрібно нарізають – і все, сигаретний наповнювач готовий. Стіки мають технологічно складніше виробництво. Для Тереа, Деліа, Хітс і Фіт тютюнове листя подрібнюють до стану порошку та змішують із водою, гліцерином, пропіленгліколем та харчовими ароматизаторами (якщо це ароматизовані стіки), щоб утворилася паста. Пропіленгліколь виконує роль консерванта – утримує вологу та смак, а завдяки просоченню гліцерином, тютюн при нагріванні легко утворюватиме аерозоль. Вологу тютюнову суміш висушують під пресом і нарізають тоненькими смужечками. Якщо ти розбереш стік, то побачиш їх всередині.

Завдяки такій обробці тютюну (а також використанні суто листової м’якоті, без стебел і прожилок) нагрівально лезо легко пронизує тютюн, не зустрічаючи перепон. 

У тютюн для стіків TEREA і DELIA одразу вкладається тоненька металева пластинка – вбудований нагрівальний елемент, який буде розігріватися індукційно (від електромагнітних хвиль, без прямого контакту) при використанні стіка з IQOS ILUMA.

Тютюн для стіків BLENDS (для системи нагріванню тютюну BONDS) має дещо простіший процес обробки. Оскільки Бондс нагріває стік по контуру від стінок нагрівальної камери, тютюн для Блендс просто дрібно нарізають (до 1 мм) та зволожують гліцерином. 

7. Виготовляємо фільтри

Оскільки при використанні систем нагріву тютюну відсутні горіння та дим, то відфільтровувати по суті немає що. Тож фільтри у стіках виконують не очисну роль, а охолоджують аерозоль до комфортної для вдихання температури та поглинають надлишок вологи з нього.

Ми використовуємо різні типи фільтрів у різних марках стіків — з повітряною камерою, з біополімерним фільтром, тощо.

У стіках HEETS і Fiit аерозоль охолоджується, проходячи крізь біополімерний фільтр, виготовлений зі стисненої полілактидної стрічки. Полілактид — це біорозкладний полімер, утворений при переробці кукурудзяного крохмалю та цукрової тростини. Більше про те, з чого зроблений фільтр стіків для Айкос.

У стіках для індукційного нагрівання (TEREA, DELIA) охолодження відбувається, коли аерозоль проходить крізь повітряну камеру.

З обох кінців стіки TEREA, DELIA та BLENDS закриті фільтри-заглушки з ацетат-целюлози. Завдяки цьому тютюн зі стіка при використанні не контактує з девайсом і не забруднює його. 


8. Формуємо стіки

Коли всі елементи готові, тютюнові блоки, фільтри, заглушки, тощо подаються на спеціальне обладнання, що формує стіки та огортає папером, схожим на папіросний, але дещо щільнішим. Більше про склад стіків для Айкос.

9. Запаковуємо

Сформовані стіки упаковують в пачки по 20 стіків із внутрішньою паперовою обгорткою. На кожну пачку наклеюють акцизну марку — підтвердження того, що з цих стіків сплачений акцизний збір. Пачки додатково захищають плівкою і складають у блоки по 10 пачок. 

Більше про те, що означають написи і маркування на пачках

До речі, на цьому все не закінчується. Ми приймаємо використані стіки на переробку. Можеш занести їх у будь-який IQOS Space або до партнерських магазинів, що підтримують нашу програму переробки. А ми про все подбаємо. Більше про ресайклінг використаних стіків, старих девайсів і аксесуарів.

Інформація про продукцію на цій сторінці надається за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

logo

Ви старше 18 років і курите або використовуєте інші продукти з нікотином? Вкажіть місяць і рік народження.

select
select
Натискаючи «Підтвердити» ви також надаєте згоду на отримання інформації про продукцію, що представлена на сайті, за допомогою засобів дистанційного зв'язку згідно з ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Ми про все подбаємо.

Цей веб-сайт містить інформацію про продукти без тютюнового диму, призначені для повнолітніх, які так чи інакше продовжили б курити або вживати інші нікотиновмісні продукти в Україні. Бездимні продукти PMI не є альтернативою відмови від куріння та не розроблені як такі, що сприяють його припиненню.